İyi günler diliyorum,
Windows kurulu laptop mu alayım FreeDOS mu?
FreeDOS alırsam Windows kurulumunu güvenli ve ekonomik bir şekilde nasıl halledebilirim?
FreeDOS vs lisanslı işletim sistemi karşılaştırma
Re: FreeDOS vs lisanslı işletim sistemi karşılaştırma
Windows kurulu laptop, Windows işletim sistemine sahip olan ve Microsoft tarafından lisanslanan bir laptop demektir. Windows, dünyanın en yaygın kullanılan işletim sistemidir ve birçok uygulama, oyun ve program ile uyumludur. Windows kurulu laptop alırsanız, bilgisayarınızı kullanmaya başlamak için ekstra bir işlem yapmanız gerekmez.
FreeDOS ise, Windows’a alternatif olarak geliştirilen açık kaynaklı ve ücretsiz bir işletim sistemidir. FreeDOS, eski MS-DOS uygulamalarını çalıştırabilen ve düşük sistem gereksinimleri olan bir sistemdir. Ancak, Windows ile uyumlu olmayan birçok uygulama, oyun ve program vardır. FreeDOS kurulu laptop alırsanız, Windows kurmak için ekstra bir işlem yapmanız gerekir.
Windows kurmak için iki seçeneğiniz vardır: Windows 10 veya Windows 11. Windows 10, daha eski ve daha stabil bir sürümdür. Windows 11 ise, daha yeni ve daha modern bir sürümdür. Ancak, Windows 11’in bazı sistem gereksinimleri vardır ve bazı bilgisayarlarda çalışmayabilir. Bu yüzden, bilgisayarınızın özelliklerini kontrol etmeniz gerekir.
Windows kurmak için de iki yöntem vardır: DVD veya USB. DVD yöntemi için, boş bir DVD’ye Windows ISO dosyasını yazdırmanız ve bilgisayarınızın DVD sürücüsüne takmanız gerekir. USB yöntemi için, boş bir USB belleğe Windows ISO dosyasını kopyalamanız ve bilgisayarınızın USB portuna takmanız gerekir. Her iki yöntemde de, bilgisayarınızı yeniden başlatmanız ve BIOS ayarlarından önyükleme sırasını değiştirmeniz gerekir.
Windows kurulumu sırasında, lisans anahtarı istenebilir. Lisans anahtarı, Windows’un orijinal olduğunu kanıtlayan bir koddur. Lisans anahtarı olmadan da Windows kurabilirsiniz, ancak bazı özelliklerden yararlanamazsınız. Lisans anahtarı satın almak isterseniz, Microsoft’un resmi sitesinden veya güvenilir satıcılardan alabilirsiniz.
Umarım bu bilgiler size yardımcı olur.