Bebeklerin İlk Saçı Haram mıdır?

Cevapla
istisare.org
Süper Mod
Süper Mod
Mesajlar: 6497
Kayıt: 11 Haz 2023 16:18

Bebeklerin İlk Saçı Haram mıdır?

Mesaj gönderen istisare.org »

Halk arasında yeni doğan bebeklerin ilk saçı haramdır şeklinde söylemler bulunmaktadır. Sizlerden bu konu hakkında bir soru bize ulaştı. Şimdi önce ziyaretçimizin sorusuna ve daha sonra cevabına yer verelim.

Soru: Bebeklerin İlk Saçı Haram mıdır?
Benim oğlum 7 ayına gün aldı ana saç haram diyorlar haram mı? Kesmeye mecbur muyuz? Ben daha kesmedim sıkıntı olur mu? Birde durumu müsait olmayan nasıl yapabilir? Doğumda kurban kesmedik ama bir mevlüt vereceğim.

Cevap: Bebeklerin İlk Saçı Bebekler Gibi Günahsızdır
Değerli ziyaretçimiz, İslam dininde yeni doğan bir bebeğin ilk saçı haramdır diye bir konu yoktur. Bu halkın kulaktan dolma edindiği bir bilgiden ibarettir. Yeni doğan bebeğin eğer sağlık yönünden bir sakıncası yok ise saçları kesilmelidir. Bu uygulama Peygamber Efendimizin bir sünnetidir.

7 ay oldu ise bir sıkıntı olayacaktır. Ancak geçte olsa bu sünneti yerine getirmenizi tavsiye ederiz. Eğer istemiyorsanız kesmeyede bilirsiniz. Fakat kesmeyi düşünürseniz bu konu ile alakalı olan Bebeğin İlk Kesilen Saçının Ağırlığınca Altın, Gümüş Vermek başlıklı konuyu ziyaret edebilirsiniz.

Kurban Kesmedik Ama Bir Mevlüt Vereceğim
Yüce Mevla’mız hayrınızı kabul eylesin. Tabi ki mevlüt vermenizde çok güzel bir ameldir. Ancak bilindiği üzere bu konuda ki Peygamber Efendimizin sünneti akika kurbanı kesmektir. Eğer maddi imkanınız yok ise tabi ki kesmeyebilrsiniz. Bu çok değerli sünnet hakkında bilgiye şu konudan ulaşabilirsiniz, Akika Kurbanı Nedir?

Bebeklerin İlk Saçı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kızım 3 Aylık Saçını Kesmek Mümkün mü? Bu Saç Haram mıdır?
Kızınız 3 aylık olmuş olsa da bu sünneti geçte olsa yerine getirmek adına kesebilirsiniz. Ancak bu saç haramdır diye bir konu yoktur. Çocuklar her uzvu ile tertemiz doğmaktadırlar. Fakat Peygamber Efendimizin bu sünnetini gereksiz olarak görmemeliyiz. Zira Peygamberimizin her sünnetinin pek çok hikmeti vardır. Bu nedenle imkan var ise kesmenizi ve bu sünnetten mahrum kalmamanızı tavsiye ederiz.
Cevapla

“İlmihal” sayfasına dön