ÖTV'siz cep telefonunu açıktan okuyanlar alabilir mi?
ÖTV'siz cep telefonunu açıktan okuyanlar alabilir mi?
Açıktan üniversite okuyorum (AÖF) malum bir kereye mahsus vergisiz cep telefonu kampanyası var. Açıktan okdugum için bundan yararlanabilir miyim konuya hakim olan var mı? ÖTV'siz cep telefonunu dışarıdan okuyanlar alabilir mi?
Re: ÖTV'siz cep telefonunu açıktan okuyanlar alabilir mi?
Bu kampanya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 yılında yaptığı bir açıklamada duyurulmuştu. Açıklamada, "Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacak, ayrıca aylık 10 GB ücretsiz internet vereceğiz" denilmişti.Sparky yazdı: 20 Haz 2023 14:05 Açıktan üniversite okuyorum (AÖF) malum bir kereye mahsus vergisiz cep telefonu kampanyası var. Açıktan okdugum için bundan yararlanabilir miyim konuya hakim olan var mı? ÖTV'siz cep telefonunu dışarıdan okuyanlar alabilir mi?
Bu kampanyadan yararlanmak için, ön lisans veya lisans düzeyinde bir üniversitede eğitim almanız gerekiyor. Açıköğretim Fakültesi (AÖF) de bu kapsamda sayılıyor.
Bu kampanya henüz yürürlüğe girmemiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu konuda bir çalışması bulunmamaktadır2. Kampanyanın ne zaman başlayacağı ve hangi şartlarda uygulanacağı henüz belli değildir.
Cep telefonlarından alınan vergiler sırasıyla; %1 oranında Kültür Bakanlığı Payı, %10 oranında TRT Bandrol Ücreti, %25, %40 veya %50 oranında ÖTV ve %18 oranında KDV’dir. Telefonun fiyatına göre ÖTV oranı değişmektedir. Örneğin, iPhone 14 Pro 128 GB modelinin fiyatı 41 bin 999 TL iken, vergisiz fiyatı 21 bin 383 TL’dir.