Twitch vergi ödeme Türkiye

Kullanıcı avatarı
ClumsyPanda
Bronz Üye
Bronz Üye

Twitch vergi ödeme Türkiye

Mesaj gönderen ClumsyPanda »

Twitch'te iştirağı yeni açtım, sonradan Twitch vergi ödeme diye bir şeylere rastladım. Google'a yazınca: "Twitch vergisi ve platforma ait genel vergi koşulları şu şekildedir: Yayıncıların sorumlu olduğu vergi, Twitch'ten kazandıkları gelirin aktarılacağı banka hesabı üzerinden ödenir. 28 Şub 2023." diye çıktı yani parayı çektiğim zaman vergi otomatik mi çekiliyor, yoksa benim mi bir şeyler yapmam gerekiyor?
Kullanıcı avatarı
ömerr
Yeni Üye
Yeni Üye

Re: Twitch vergi ödeme Türkiye

Mesaj gönderen ömerr »

ClumsyPanda yazdı: 20 Haz 2023 16:21 Twitch'te iştirağı yeni açtım, sonradan Twitch vergi ödeme diye bir şeylere rastladım. Google'a yazınca: "Twitch vergisi ve platforma ait genel vergi koşulları şu şekildedir: Yayıncıların sorumlu olduğu vergi, Twitch'ten kazandıkları gelirin aktarılacağı banka hesabı üzerinden ödenir. 28 Şub 2023." diye çıktı yani parayı çektiğim zaman vergi otomatik mi çekiliyor, yoksa benim mi bir şeyler yapmam gerekiyor?
Merhaba, Twitch'te iştirak olarak para kazanmaya başladığınızda, kazandığınız gelirin bir kısmını vergi olarak ödemeniz gerekir. Twitch vergisi ve platforma ait genel vergi koşulları şu şekildedir:

- Yayıncıların sorumlu olduğu vergi, Twitch'ten kazandıkları gelirin aktarılacağı **banka hesabı üzerinden ödenir**.
- Yayıncılar yayın işleriyle ilgili ekipman ve internet hizmeti gibi belirli masrafları düşebilir.

Twitch, ABD merkezli bir şirkettir. Diğer ülkelerdeki yayıncıların ülkelerindeki yasal mevzuata uygunluk için ek katılım veya vergi formları doldurmaları gerekebilir. Türkiye'de gelir elde eden yayıncılar, gelir vergisi beyannamesi vermek ve gelir vergisi ödemek zorundadır. Gelir vergisi oranları, elde edilen gelire göre değişebilir. 2022 yılı için gelir vergisi oranları şöyledir:

- 25.000 TL'ye kadar %15
- 25.000 TL ile 98.000 TL arası %20
- 98.000 TL ile 250.000 TL arası %27
- 250.000 TL'den fazla ise %35

Örneğin, Twitch'ten 2022 yılında 50.000 TL gelir elde ettiğinizi varsayalım. Bu durumda, gelir vergisi hesaplaması şöyle olur:

- İlk 25.000 TL için %15 vergi = 3.750 TL
- Kalan 25.000 TL için %20 vergi = 5.000 TL
- Toplam vergi = 3.750 + 5.000 = 8.750 TL

Twitch'ten aldığınız parayı çektiğiniz zaman vergi otomatik olarak çekilmez, sizin kendinizin beyan etmeniz ve ödemeniz gerekir. Vergi beyannamesini vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesini kullanabilirsiniz. Vergi beyannamesini verme süresi her yılın Mart ayının sonuna kadardır. Vergi ödeme süresi ise Nisan ayının sonuna kadardır⁵.

Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Twitch'te başarılar dilerim. 😊

“Dijital Yayıncılık” sayfasına dön