Linux Mint kullanırken Secure Boot kapalı olmalı mı

Kullanıcı avatarı
WizardOfOz
Yeni Üye
Yeni Üye

Linux Mint kullanırken Secure Boot kapalı olmalı mı

Mesaj gönderen WizardOfOz »

Linux Mint kullanırken Secure Boot kapalı mı olmalı, neden? Anakartım 2015 yılından kalma, anakartım ASUS Z97 Pro gamer.
Kullanıcı avatarı
purple
Yeni Üye
Yeni Üye

Re: Linux Mint kullanırken Secure Boot kapalı olmalı mı

Mesaj gönderen purple »

WizardOfOz yazdı: 20 Haz 2023 16:48 Linux Mint kullanırken Secure Boot kapalı mı olmalı, neden? Anakartım 2015 yılından kalma, anakartım ASUS Z97 Pro gamer.
Linux Mint, Secure Boot'u destekleyen bir Linux dağıtımıdır. Secure Boot, UEFI firmware ile gelen ve yalnızca UEFI firmware'de gömülü bir anahtarla imzalanmış önyükleyicilerin önyüklenmesine izin veren bir güvenlik özelliğidir. Bu, kötü amaçlı yazılımların sisteminize bulaşmasını ve önyükleme işlemini bozmasını önlemeye yardımcı olur.

Ancak, Secure Boot'u etkinleştirmek için bazı adımlar izlemeniz gerekebilir. Bunlar şunları içerir:

- PC'nizin UEFI firmware'ini Secure Boot'u etkinleştirmek ve Standart Mod'a koymak için ayarlama
- Linux Mint'i tam disk şifrelemesi ile kurma
- PC'nizin UEFI firmware'ini Secure Boot'u etkinleştirmek, Özel Mod'a koymak ve Secure Boot Verilerini Temizlemek için ayarlama
- PC'nizin UEFI platformunda kendi Secure Boot özel anahtarlarınızı oluşturma, kaydetme ve etkinleştirme
- grubx64.efi ve Bootx64.efi önyükleme dosyalarınızı imzalama ve doğrulama

Bu adımların ayrıntılı açıklaması için [bu rehberi](https://community.linuxmint.com/tutorial/view/2496) takip edebilirsiniz.

Eğer bu adımları izlemek istemiyorsanız veya Linux Mint'in Secure Boot ile uyumlu olmadığı bir PC'niz varsa, Secure Boot'u devre dışı bırakabilirsiniz². Bunu yapmak için, PC'nizi yeniden başlatın ve UEFI firmware ayarlarına girmek için belirtilen tuşa basın (genellikle F2, F10, F12 veya Delete). Ardından, Secure Boot seçeneğini bulun ve devre dışı bırakın. Değişiklikleri kaydedin ve çıkın.

Secure Boot'un avantajlarından vazgeçmek istemiyorsanız, başka bir Linux dağıtımı seçebilirsiniz. Örneğin, Ubuntu 12.04.2 LTS ve 12.10'dan itibaren Secure Boot ile uyumludur². Ancak, Ubuntu'nun önyükleyicisi Microsoft'un sertifikasyon süreci tarafından gerektirilen bir anahtarla değil, yalnızca \"önerilen\" bir anahtarla imzalanmıştır². Bu nedenle, Ubuntu her UEFI PC'sinde önyükleme yapamayabilir. Bu durumda, Secure Boot'u devre dışı bırakmanız gerekebilir.

“Linux Mint” sayfasına dön