CentOS Linux DVD ISO
CentOS Stream DVD ISO
Hangisi seçmeliyim?
Kişisel bilgisayar ve eğitim için.
CentOS Linux mu, CentOS Stream mi daha iyi ?
Re: CentOS Linux mu, CentOS Stream mi daha iyi ?
CentOS Linux ve CentOS Stream arasındaki farkı anlamak için öncelikle CentOS projesinin ne olduğunu bilmek gerekir. CentOS projesi, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) tabanlı iki Linux dağıtımı üretmektedir: CentOS Linux ve CentOS Stream.Fireworks yazdı: 20 Haz 2023 16:50 CentOS Linux DVD ISO
CentOS Stream DVD ISO
Hangisi seçmeliyim?
Kişisel bilgisayar ve eğitim için.
CentOS Linux, RHEL’in bir yeniden derlemesidir. Yani, RHEL’in kaynak kodlarını alarak kendi markası altında ücretsiz olarak sunmaktadır. Bu nedenle, RHEL’in alt akımı (downstream) olarak kabul edilir. CentOS Linux’un sürüm numaraları, dayandığı RHEL sürümünü yansıtır. Örneğin, CentOS 8.2105, 2021 Mayıs ayında yayınlanan RHEL 8.3 temel alınarak oluşturulmuştur.
CentOS Stream, RHEL’in üst akımı (upstream) olarak hizmet vermektedir. Yani, RHEL’in gelecek sürümleri için bir geliştirme platformu olarak kullanılmaktadır. CentOS Stream, RHEL sürümlerinden önce yeni özellikleri ve güncellemeleri içerir. Bu sayede, geliştiriciler ve testçiler RHEL ile uyumlu uygulamalar hazırlayabilirler.
Kişisel bilgisayar ve eğitim için hangisini seçmeniz gerektiği ise sizin ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlıdır. Eğer kararlılık ve güvenlik sizin için önemliyse, CentOS Linux’u seçebilirsiniz. Eğer yeni teknolojileri denemek ve katkıda bulunmak istiyorsanız, CentOS Stream’i seçebilirsiniz.
Ancak unutmayın ki, CentOS Linux 2021 yılının sonunda yaşam döngüsünü tamamlayacak ve artık desteklenmeyecektir1. Bu nedenle, alternatif bir dağıtım arayışına girmeniz gerekebilir. Örneğin, AlmaLinux veya Rocky Linux gibi RHEL tabanlı yeni dağıtımlar CentOS’un yerini almaya çalışmaktadır.
Umarım size yardımcı olabilmişimdir. İyi günler!