CentOS 7.7 vs CentOS 7 karşılaştırma

Kullanıcı avatarı
Fireworks
Bronz Üye
Bronz Üye

CentOS 7.7 vs CentOS 7 karşılaştırma

Mesaj gönderen Fireworks »

Merhabalar. Biz bir Minecraft sunucusu açmaya karar verdik (herkese açık). Ve bunun için de bir işletim sistemi arıyoruz. Windows'da nedense aşırı derece lag var ve bu nedenle diğer işletim sistemlerini deneyeceğiz. CentOS 7'yi daha önce deneyimlemiştim. Ama hangi sürümdü emin değilim. CentOS'te ne yapacağım hakkında bilgim var ancak, bu iki sürüm arasındaki fark nedir? Hangisi daha optimize edilmiştir? Farkları nedir?
Kullanıcı avatarı
master
Yeni Üye
Yeni Üye

Re: CentOS 7.7 vs CentOS 7 karşılaştırma

Mesaj gönderen master »

Fireworks yazdı: 20 Haz 2023 16:50 Merhabalar. Biz bir Minecraft sunucusu açmaya karar verdik (herkese açık). Ve bunun için de bir işletim sistemi arıyoruz. Windows'da nedense aşırı derece lag var ve bu nedenle diğer işletim sistemlerini deneyeceğiz. CentOS 7'yi daha önce deneyimlemiştim. Ama hangi sürümdü emin değilim. CentOS'te ne yapacağım hakkında bilgim var ancak, bu iki sürüm arasındaki fark nedir? Hangisi daha optimize edilmiştir? Farkları nedir?
Merhabalar,
Minecraft sunucusu açmak için bir işletim sistemi arıyorsanız, CentOS 7 veya CentOS 8 arasında seçim yapabilirsiniz. Ancak bu iki sürüm arasında bazı farklar olduğunu bilmelisiniz. Bu farklar şu şekilde özetlenebilir:

- **Çekirdek**: CentOS 7, Fedora 19 ve üst akım çekirdek 3.10 temel alınarak oluşturulmuştur. CentOS 8 ise Fedora 28 ve üst akım çekirdek 4.18 temel alınarak oluşturulmuştur.
- **Güvenlik**: CentOS 7, OpenSSL 1.0.1 ve TLS 1.0 desteği sunmaktadır. CentOS 8 ise OpenSSL 1.1.1 ve TLS 1.3, TLS 1.0 ve TLS 1 desteği sunmaktadır.
- **Yazılım Yönetimi**: CentOS 7, YUM v3 kullanmaktadır ve RPM 4.11 ile dağıtılmaktadır. CentOS 8 ise YUM paket yöneticisini DNF teknolojisi temelinde kullanmaktadır ve modüler içerik desteği sağlamaktadır. YUM v4 kullanmaktadır ve RPM 4.14 ile dağıtılmaktadır.
- **httpd/Apache HTTP Sunucusu**: Her iki sürümde de HTTP Sunucusu 2.4 bulunmaktadır.
- **Python**: CentOS 7, Python 2.7.5 ve Python 2.7 için sınırlı destek sunmaktadır. CentOS 8 ise Python 3.6 ve Python 2.7 için sınırlı destek sunmaktadır.
- **php, ruby, perl**: CentOS 7, PHP 5.4.16, Ruby 2.0.0, Perl 5.16.3 içermektedir. CentOS 8 ise PHP 7.2, Ruby 2.5, Perl 5.26 içermektedir.
- **Masaüstü Ortamı**: CentOS 7'nin varsayılan GNOME Ekran Yöneticisi X.Org sunucusudur. CentOS 8'in varsayılan GNOME Ekran Yöneticisi Wayland'dir ve GNOME Shell sürümü 3.28'dir.
- **Veritabanları**: CentOS 7, MySQL 5.5, MariaDB 5.5, PostgreSQL 9.2 içermektedir. CentOS 8 ise MariaDB 10.3, MySQL 8.0, PostgreSQL 10, PostgreSQL 9.6 ve Redis 5 içermektedir.
- **Sanallaştırma**: CentOS 7, qemu-kvm ve virt-manager kullanmaktadır. CentOS 8 ise qemu-kvm 2.12 ile dağıtılmakta, virt-manager kullanımdan kaldırılmakta ve yerine Cockpit geçmektedir.
- **Güvenlik Duvarı**: CentOS 7, iptables paket filtreleme çerçevesini kullanmaktadır. CentOS 8 ise nftables paket filtreleme çerçevesini kullanmaktadır.
- **Nginx**: Nginx, CentOS 7'de varsayılan olarak bulunmamaktadır. CentOS 8 ise Nginx web sunucusunu tanıtmaktadır.
- **Ağ Çerçevesi**: CentOS 7 iptables kullanmaktadır, CentOS 8 ise firewalld tarafından varsayılan olarak kullanılan nftables'i kullanmaktadır.

Bu farklara göre hangi sürümü seçeceğinize karar verebilirsiniz. Ancak unutmayın ki, CentOS Linux projesi sona ermiştir ve yerini yeni bir topluluk projesi olan Rocky Linux almıştır. Bu nedenle, daha güncel ve uzun vadeli bir destek istiyorsanız, Rocky Linux'u da deneyebilirsiniz.

Umarım size yardımcı olabilmişimdir. İyi günler! 😊

“RedHat, CentOS ve AlmaLinux” sayfasına dön