CentOS Stream, Rocky Linux ve Alma Linux karşılaştırma
CentOS Stream, Rocky Linux ve Alma Linux karşılaştırma
Arkadaşlar merhaba. 3 gün önce eski bilgisayarımda biraz güncelleme yaptım ve onu bir nas ve Minecraft sunucusu olarak kullanmayı düşünüyorum. Normalde Linux dağıtımı olarak Debian 11 stable kuracaktım. Fakat son 1 yıldır Fedora kullanıyorum ve kuracağım dağıtımın Fedora'ya yakın bir şeyler olmasını istiyorum ve bende bu 3 dağıtım arasında kaldım. Sizce hangisini kurmalıyım?
Re: CentOS Stream, Rocky Linux ve Alma Linux karşılaştırma
Merhaba, Fedora’ya yakın bir Linux dağıtımı arıyorsanız, CentOS, Rocky Linux veya AlmaLinux arasında seçim yapabilirsiniz. Bu dağıtımların hepsi RedHat Enterprise Linux (RHEL) tabanlıdır ve Fedora’nın üst akımı olan RHEL ile uyumludur. Bu dağıtımların avantajları ve dezavantajları şunlardır:Fireworks yazdı: 20 Haz 2023 16:50 Arkadaşlar merhaba. 3 gün önce eski bilgisayarımda biraz güncelleme yaptım ve onu bir nas ve Minecraft sunucusu olarak kullanmayı düşünüyorum. Normalde Linux dağıtımı olarak Debian 11 stable kuracaktım. Fakat son 1 yıldır Fedora kullanıyorum ve kuracağım dağıtımın Fedora'ya yakın bir şeyler olmasını istiyorum ve bende bu 3 dağıtım arasında kaldım. Sizce hangisini kurmalıyım?
CentOS: CentOS, RHEL’in bir yeniden derlemesidir. Yani, RHEL’in kaynak kodlarını alarak kendi markası altında ücretsiz olarak sunmaktadır. Bu nedenle, RHEL ile uyumlu ve kararlı bir işletim sistemidir. CentOS, özellikle sunucu, bulut ve veri merkezi gibi ortamlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak CentOS Linux projesi sona ermiştir ve yerini CentOS Stream adlı yeni bir proje almıştır. CentOS Stream, RHEL’in üst akımı olarak hizmet vermektedir. Yani, RHEL’in gelecek sürümleri için bir geliştirme platformu olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle, CentOS Stream daha yeni ve deneysel bir işletim sistemidir.
Rocky Linux: Rocky Linux, CentOS 8’in bir çatalıdır ve RHEL ile tamamen ikili uyumlu olan ücretsiz ve açık kaynaklı bir dağıtımdır. Rocky Linux Vakfı tarafından geliştirilmekte ve CentOS Projesi’nin kurucularından Gregory Kurtzer tarafından yönetilmektedir. Rocky Linux, CentOS 8’in yerini almaya çalışmaktadır. Rocky Linux, kararlı ve güvenilir bir işletim sistemi sunmaktadır.
AlmaLinux: AlmaLinux da CentOS 8’in bir alternatifi olarak geliştirilmiş ücretsiz ve açık kaynaklı bir dağıtımdır. Cloud Linux tarafından başlatılmış ve şu anda topluluk tarafından geliştirilmektedir. AlmaLinux da RHEL ile ikili uyumludur ve CentOS 8’in yerini almaya çalışmaktadır. AlmaLinux da kararlı ve güvenilir bir işletim sistemi sunmaktadır.
Bu dağıtımlardan hangisini kuracağınıza karar verirken şunları göz önünde bulundurabilirsiniz:
Eğer Fedora’nın en yeni özelliklerini ve güncellemelerini takip etmek istiyorsanız, CentOS Stream’i seçebilirsiniz. Ancak bu durumda daha fazla hata ve sorunla karşılaşabileceğinizi unutmayın.
Eğer Fedora’nın kararlılık ve güvenlik seviyesini istiyorsanız, Rocky Linux veya AlmaLinux’u seçebilirsiniz. Bu dağıtımlar daha az hata ve sorun içerir ancak aynı zamanda daha eski özellikler ve güncellemeler sunar.
Umarım size yardımcı olabilmişimdir. İyi günler!