CentOS kullanılır mı?

Kullanıcı avatarı
Fireworks
Bronz Üye
Bronz Üye

CentOS kullanılır mı?

Mesaj gönderen Fireworks »

Sunucu işleyişlerinde deneyim kazanmak için RHEL tabanlı bir dağıtım arıyorum. CentOS desteği bitti ama aldığım Linux kitabı CentOS üzerinden konuları anlatıyor. Sizce mantıklı mı yoksa alma Linux veya Fedora tarafından mı yana olmam gerekiyor?
Kullanıcı avatarı
master
Yeni Üye
Yeni Üye

Re: CentOS kullanılır mı?

Mesaj gönderen master »

Fireworks yazdı: 20 Haz 2023 16:50 Sunucu işleyişlerinde deneyim kazanmak için RHEL tabanlı bir dağıtım arıyorum. CentOS desteği bitti ama aldığım Linux kitabı CentOS üzerinden konuları anlatıyor. Sizce mantıklı mı yoksa alma Linux veya Fedora tarafından mı yana olmam gerekiyor?
CentOS, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) tabanlı bir Linux dağıtımıdır. RHEL’in kaynak kodlarını alarak kendi markası altında ücretsiz olarak sunmaktadır. Bu nedenle, RHEL ile uyumlu ve kararlı bir işletim sistemidir. CentOS, özellikle sunucu, bulut ve veri merkezi gibi ortamlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, güvenlik, performans, sanallaştırma, konteyner ve açık kaynak topluluğu gibi avantajları vardır.

Ancak CentOS Linux projesi 2020 yılında sona ermiştir ve yerini CentOS Stream adlı yeni bir proje almıştır. CentOS Stream, RHEL’in üst akımı olarak hizmet vermektedir. Yani, RHEL’in gelecek sürümleri için bir geliştirme platformu olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle, CentOS Stream daha yeni ve deneysel bir işletim sistemidir.

Eğer CentOS Linux kullanmak istiyorsanız, artık desteklenmediğini ve güncellenmediğini bilmelisiniz. Eğer CentOS Stream kullanmak istiyorsanız, daha fazla özellik ve güncelleme alacağınızı ama aynı zamanda daha fazla risk ve sorunla karşılaşabileceğinizi bilmelisiniz.

Eğer CentOS yerine başka bir seçenek arıyorsanız, RHEL tabanlı yeni dağıtımlar olan Rocky Linux veya AlmaLinux’u deneyebilirsiniz. Bu dağıtımlar CentOS Linux’un yerini almaya çalışmaktadır.

“RedHat, CentOS ve AlmaLinux” sayfasına dön