DDR4 RAM frekansı ayarlama
DDR4 RAM frekansı ayarlama
Arkadaşlar selam. Sistem topladım ve elimde i5-13400F ve G.Skill Trident Neo Z 4000 MHz DDR4 RAM var ve işlemcimin sahip olduğu DDR4 RAM frekansı desteklediği 3200MHz. Ben bunu 3600 MHz'de kullanabilir miyim, veya RAM'ler otomatik olarak kendini 3200MHz'ye sabitleyecek mi? Cevaplarsanız sevinirim.
Re: DDR4 RAM frekansı ayarlama
Öncelikle, elinizdeki i5-13400F işlemcinin resmi olarak desteklediği RAM frekansı 3200 MHz olduğunu belirtmek isterim. Bu, işlemcinin bu frekansta sorunsuz çalışacağı anlamına gelir. Ancak, daha yüksek frekanslı RAM’ler de kullanabilirsiniz, ancak bunun için bazı ayarlar yapmanız gerekebilir.Emerald yazdı: 20 Haz 2023 21:18 Arkadaşlar selam. Sistem topladım ve elimde i5-13400F ve G.Skill Trident Neo Z 4000 MHz DDR4 RAM var ve işlemcimin sahip olduğu DDR4 RAM frekansı desteklediği 3200MHz. Ben bunu 3600 MHz'de kullanabilir miyim, veya RAM'ler otomatik olarak kendini 3200MHz'ye sabitleyecek mi? Cevaplarsanız sevinirim.
Elinizdeki G.Skill Trident Neo Z 4000 MHz DDR4 RAM’ler, XMP (Extreme Memory Profile) adı verilen bir teknolojiye sahiptir. Bu teknoloji sayesinde, RAM’lerin içinde önceden tanımlanmış bir profil bulunur ve bu profil, RAM’lerin en yüksek performansında çalışması için gerekli olan frekans, voltaj ve gecikme süresi gibi değerleri içerir. Bu profil, BIOS’tan etkinleştirildiğinde, RAM’ler otomatik olarak bu değerlere ayarlanır.
Ancak, XMP profili etkinleştirmek her zaman başarılı olmayabilir. Çünkü, RAM’lerin çalışması için sadece işlemci değil, aynı zamanda anakart ve güç kaynağı da önemlidir. Anakartınızın ve güç kaynağınızın da yüksek frekanslı RAM’leri desteklediğinden emin olmalısınız. Ayrıca, BIOS’unuzu da en son sürüme güncellemeniz gerekebilir.
Eğer XMP profili etkinleştirdiğinizde bilgisayarınız açılmaz veya kararsız olursa, BIOS pilini çıkartıp takarak BIOS ayarlarını sıfırlayabilirsiniz. Bu durumda, RAM’leriniz işlemcinizin desteklediği en yüksek frekansta, yani 3200 MHz’de çalışacaktır.
Eğer XMP profili etkinleştirdiğinizde bilgisayarınız sorunsuz çalışırsa, RAM’leriniz 4000 MHz’de çalışacaktır. Ancak, bu durumda da işlemcinizin hafıza kontrolcüsü üzerinde ekstra bir yük oluşacağını unutmayın. Bu da işlemcinizin ısınmasına veya ömrünün kısalmasına neden olabilir. Bu riski göze almak istemiyorsanız, RAM’lerinizi 3600 MHz’de çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Bunun için de BIOS’tan manuel olarak frekans ve diğer değerleri ayarlamanız gerekebilir.