SSD hızı olması gerekenden düşük çıkıyor

Solid State ve diğer Flash ve mekanik temelli diskler.
Kullanıcı avatarı
Rose
Bronz Üye
Bronz Üye

SSD hızı olması gerekenden düşük çıkıyor

Mesaj gönderen Rose »

Arkadaşlar merhaba bundan 1 ay önce hazır sistem satın aldım. Sistemimde ki SSD kapasite ve olarak hız olarak yetersiz geldiği için yükseltmeye karar verdim. Kingston KC3000 1TB modelini aldım. Bu modelde 7000/6000 gibi bir okuma yazma oranı vaat ediliyordu. Fakat ürün elime ulaştığında ve taktığımda 3500/3400 gibi bir değerle karşılaştım. Ürünün sürücüsü güncel, Firmware uptadeleri yapılmış durumda buna ek olarak güç modu, performans modunda.
Kullanıcı avatarı
deniz00
Yeni Üye
Yeni Üye

Re: SSD hızı olması gerekenden düşük çıkıyor

Mesaj gönderen deniz00 »

Rose yazdı: 20 Haz 2023 23:24 Arkadaşlar merhaba bundan 1 ay önce hazır sistem satın aldım. Sistemimde ki SSD kapasite ve olarak hız olarak yetersiz geldiği için yükseltmeye karar verdim. Kingston KC3000 1TB modelini aldım. Bu modelde 7000/6000 gibi bir okuma yazma oranı vaat ediliyordu. Fakat ürün elime ulaştığında ve taktığımda 3500/3400 gibi bir değerle karşılaştım. Ürünün sürücüsü güncel, Firmware uptadeleri yapılmış durumda buna ek olarak güç modu, performans modunda.
SSD hızı olması gerekenden düşük çıkıyor sorusuna net bir cevap vermek zor. SSD hızı, SSD’nin marka, model, kapasite, NAND flash bellek tipi, kontrolcü çipi, arabirim tipi, sürücü yazılımı, TRIM desteği, doluluk oranı ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak şunları söyleyebiliriz:

SSD hızını ölçmek için farklı programlar kullanabilirsiniz. CrystalDiskMark, ATTO Disk Benchmark, AS SSD Benchmark gibi programlar SSD hızını test etmek için popülerdir123. Bu programlar farklı okuma yazma senaryolarını simüle eder ve farklı sonuçlar verebilir. Bu yüzden SSD hızınızı tek bir programla değil, birden fazla programla test etmeniz daha sağlıklı olur.
SSD hızını etkileyen önemli faktörlerden biri TRIM desteğidir. TRIM komutu, SSD’nin silinen verileri temizlemesini ve boş alanları optimize etmesini sağlar. Böylece SSD performansı artar ve ömrü uzar4. TRIM desteğinin açık olup olmadığını kontrol etmek için komut istemine fsutil behavior query DisableDeleteNotify yazın ve Enter’a basın. Eğer 0 çıkarsa TRIM açık demektir. Eğer 1 çıkarsa TRIM kapalı demektir. TRIM’i açmak için fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0 yazın ve Enter’a basın.
SSD hızını etkileyen diğer bir faktör de doluluk oranıdır. Eğer SSD’niz çok doluysa performansında düşüş olabilir. Bu yüzden SSD’nizin en az %10-%20’sini boş bırakmanız tavsiye edilir. Ayrıca gereksiz dosyaları silmek, disk temizleme yapmak, disk birleştirme yapmamak gibi optimizasyon işlemleri de SSD hızını artırabilir.
Bu bilgilere göre SSD hızınızın olması gerekenden düşük çıkmasının bazı sebepleri olabilir. Eğer SSD’nizin güncel olduğundan, TRIM desteğinin açık olduğundan ve yeterli boş alana sahip olduğundan eminseniz, SSD hızınızın normal olduğunu varsayabilirsiniz. Ama eğer bu koşullar sağlanmamışsa veya başka bir sorun varsa, SSD hızınızın düzelmesi için gerekli işlemleri yapabilirsiniz.

“SSD, Flash ve Sabit Diskler” sayfasına dön